Respektera din fotograf

Ge fotografen ära för bilderna när du använder dessa på sociala medier. Fotografer gillar att bli länkade. Däremot gillar de absolut inte när inte deras namn inte står med i anslutning till deras bilder.

Fråga inte efter oredigerade bilder eller raw filer. Fotografen vill inte visa ett halvfärdigt arbete.

Att fotografera är inte endast att "knäppa kort", det ligger så mycket mer kring det och fram till det färdiga resultatet. Läs här.

Sno inte en fotografs bild från google, facebook, instagram osv, fråga istället om du får använda bilden, ofta får du det (med hänvisad källa) och alla blir nöjda!

Klipp inte i ett fotografi och klipp inte bort fotografens namn om bilden är märkt. Detta är en av anledningarna till att en fotograf inte vill arbeta tillsammans med dig igen. Att klippa i en bild som en fotograf omsorgsfullt gjort i ordning betraktas som att den förstörs. Fotografer är konstnärer! Deras bilder är deras konst. Genom att klippa bort fotografens namn från bilden tar du ifrån dem äran av deras arbete.

Redigera inte bilderna som en fotograf har gjort. Genom att använda tex ett instagram filter förstör du fotografens färdiga arbete. Om någon annan ser bilden med filtret ser de inte en bild som fotografen skapat.

Anlita inte en vän att fotografera endast för du vill ha det billigt utan anlita en vän för att du älskar dennes bilder!

Alla fotografer fotar inte allting! Fråga helst inte en fotograf att fota saker de inte är inriktade på. Risken finns om du frågar en fotograf som är duktig på att fota bröllop att istället fotografera fotbollsbilder så kommer ingen av er att vara nöjd med resultatet.

En kamera gör inte det färdiga resultatet. Fotografen gör. När du säger att en bild är fin och att det måste vara för att du har en bra kamera är det inte en komplimang. Bakom fotografierna finns pengar, många timmar av experiment, försök, svordomar och misslyckanden. Det är dagar av frustration, och massor med övning - som allt efter som blommat ut till glädje och kunskap. Du ser inte bara ett fotografi, du ser en del av en fotografs passion, hjärta och själ ♡