Varför det är så ”dyrt” att anlita en fotograf
– Det är ju bara att ta ett kort.

Ofta hör och läser man att det är så ”dyrt” att anlita en fotograf. För det är ju ”bara att ta ett kort”.
Här vill jag förklara kring detta och att det inte är ”bara”.

Utrustning
De flesta hobbys kostar pengar på olika sätt, det vet vi eller hur? Att många hobbys går över till att bli ett företag och betalda jobb vet vi också. Att ha fotografering som hobby och yrke är väldigt kostsamt.

Förutom kamerahus och objektiv (går inte ens in på startpriser för detta) behöver vi ha minneskort (ofta flera), en bra kameraväska (eller flera) eftersom vi bär ofta och tungt, försäkring på både utrustning och företaget, hårddiskar att lagra våra bilder, extra saker såsom tex rekvisita, externa blixtar, reflexskärmar, extra batterier, filter, stativ och bakgrunder. Har man en studio så tillkommer exempelvis blixtar, bakgrunder och lokalhyra.

En annan större kostnad i utrustningen som man oftast inte tänker på är att fotografen behöver en snabb dator för att arbeta effektivt med stora filer i bildredigeringsprogram som Photoshop och Lightroom. Även skaparna av dessa program ska ha pengar för sin vara. Samma gäller att ha en hemsida. Nu för tiden är det bekvämt för kunden att de kan se och dela sina nya bilder online i ett snyggt galleri, även det är en tjänst som kostar.
Att ta betalt av kunden är inte heller gratis, betaltjänster som swish, klarna och kort är något som både betalas fasta avgifter och % för. Till detta kan även marknadsförings tjänster tillkomma och de allra flesta anlitar även en bokföringsbyrå.

Tid som kunden inte ser
När första kontakten tas med vår kund börjar vår arbetstid. Det kan vara mailkontakt, svara på frågor/support, förberedelser, träffas, skriva kontrakt/GDPR, pussla ihop våra kalendrar, kolla ut fotoplatser (kunden har sällan själv förslag), gå igenom checklista, fundera ut passande poser så att alla bilder inte blir likadana, förbereda tips anpassade för just den fotograferingen, packa kamerautrustning, kolla väderrapporter, se till att allt är klart och redo inför fotograferingen oavsett om det är ett mindre eller större uppdrag. Försöka förutse oplanerade saker som händer på en fotografering t.ex. väderomslag eller om ett barn måste äta eller spyr ner sig.

Vi måste också ta oss till och från fotograferingsplatsen som kan vara allt mellan minuter och timmar bort. Tiden vi lägger ner på bokföring, söka kunskap när något nytt dyker upp, marknadsföring, uppdatera hemsida och sociala medier är också tid som blir ”gratis”.

Efterarbete med bilder
Det spelar ingen roll hur dyr kamera man har som proffs, man vill ändå i princip alltid behandla bilderna i efterhand för att ge den sista touchen som man föredrar och som skapar fotografens unika stil. Ingen fotografering är den andra lik, vissa kräver mer bildhantering i efterhand och vissa kunder har mer önskemål än andra. Ett grovt urval görs tillsammans med kunden efter fotograferingens slut och sedan väljs det bästa ut vid efterbehandlingen.

Det är svårt att uppskatta hur mycket tid det läggs i snitt på ett uppdrag. Med allt ovanstående så blir det ungefär en hel arbetsdag.

Övrigt som rör jobbet
Fotografer jobbar ofta kvällar och helger, vilket är obekväm arbetstid och tid borta från familj, vänner och annat. Högre fotograferingskostnad på helgen är rimligt. Du jobbar väl inte helger för samma lön som vardagar? Man räknar i stora drag med att hälften av vad man tjänar går bort i moms och skatt. Får vi in en betalning på 1000 kronor för ett fototillfälle så blir cirka 500 kronor kvar, före alla utgifter.

Jag förstår att det kan kännas som mycket pengar för en fotografering.
Priset är uträknat från min tid och kostnader. Jag kan tyvärr inte ändra på detta. Det är den summan jag behöver ta för att kunna ge en trygg och fin tjänst till dig. Jag värderar också till exempel att ha en backup till dina bilder om du skulle råka tappa bort dem så jag kan skicka dem till dig igen.

Glöm inte bort att när du anlitar en fotograf så betalar du för kunskap som just den fotografen som du väljer har. Bilden du får är inte bara ett ”kort”, den är resultatet av en fotografs passion, kunskap och arbete.

© Babbi.se